Ullveigs lodne gleder

20. mai 2020

Litt om Angorakaniner!

Angorakaninens ull er et rent naturprodukt som ikke er utsatt for kjemikalier. Angoraull er kjent for sin mykhet og varme, renhet og styrke. Fiberen fra Angorakaniner er ikke ull, men hår. Det er bare sauer som har «ull» i ordets egentlige betydning. Alle andre dyr har hår eller fiber. Vi bruker likevel betegnelsen ull for enkelhets skyld.😉

Kaninull inneholder ikke lanolin, sånn som saueulla gjør. På grunn av Angorafiberens struktur er den 6-8 ganger varmere enn saueull og fire ganger varmere enn alpakka. Fiberens varmende egenskaper kommer av hårenes finhet og at en del av hårene har hulrom. Angoraullen «puster», isolerer godt, og holder på varmen selv når den blir våt. Den har også en elektrostatisk avledningsevne som gjør at den har særdeles gunstig virkning på revmatiske lidelser.

Jeg har hatt Angorakaniner i over 25 år, og er veldig fascinert av angoraullens fantastiske egenskaper. Jeg avler helst på fargede kaniner (selv om de gir mindre ull enn de hvite), for jeg synes de naturlige fargesjatteringene er så fascinerende!

Angorakaninen er ulik andre kaninraser. Den mest synlige forskjellen er at ulla vokser uten stans hele livet. Angorakaniner må klippes. Angorakaninene har aldri levd vilt i naturen, men er som mange andre domestiserte husdyr resultat av målrettet avl. Derfor er det vanskelig å snakke om angorakaninens naturlige miljø, det finnes ikke!

Angorakaniner klippes hver tredje måned. Hvis kaninene ikke blir klippet vil de dø ganske snart. Som oftest av forstoppelse eller avmagring. Når ulla er utvokst spiser kaninen mindre, den kan til og med slutte å spise.

Når kaninene er nyklipte tåler de ikke temperaturer under 8˚C.

Angorakaninene trenger et spesielt tilrettelagt miljø. Det er viktig å holde det rent og tørt i burene. Angorakaninene er sarte og tåler fukt dårlig. Det samme gjelder trekk. Våre kaniner står i isolerte hus. Kaninburene har tregulv som er dekket av rikelig med tørr flis og høy.

Som andre kaniner trenger angorakaninene sitt eget revir for å føle seg trygge. Egne bur for hver kanin skaper trygghet og ro i flokken. Våre kaniner har store og luftige bur, med god plass til en reirkasse som kaninene kan trekke seg tilbake i. Burene er konstruert sånn at kaninene ser flere andre kaniner, og har kontakt med hverandre gjennom vegg-nettingen.

Når vær, temperatur og ull-lengde tilsier det får kaninene en tur ut. Da kan de hoppe rundt i store innhegninger.

Våre kaniner har alltid godt med friskt og kortreist høy i forhekken. Angorakaninene trenger næringsrikt fôr for å kunne produsere så mye ull, og vi blander vårt eget kraftfôr.

Vi blir jevnlig spurt om hvordan våre kaniner har det, og hvordan vi får ulla av kaninene. Vi kjenner til hvordan angoraproduksjonen foregår i Kina, og den tar vi selvfølgelig sterk avstand fra! Våre kaniner klippes forsiktig med saks og liten angora-klippemaskin for hånd. Kaninen har det ikke vondt og skades ikke. Det blir gjort hver tredje måned og er en hyggestund for både kaninen og meg. Det tar omtrent en drøy time fra jeg begynner å børste og klippe til jeg er ferdig med å klippe klør og sortere ulla etter klippen. Håndtverk tar tid, enten det er klipp av kanin eller å håndspinne garnet. Men det er også derfor jeg liker å gjøre det jeg gjør!

All Angoraull som vi bruker i vår produksjon kommer garantert fra norske kaniner som har det godt.

Top cart
Handlekurv
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram